Willy Kyrklund Mestari Ma (1953)

willy kyrklund mestari ma – Kun luin Willy Kyrklundin (1921 – 2009) pienen kirjan Mestari Ma (1953) ensimmäisen kerran, ajattelin, että se on yksi kauneimmista kirjoista, joihin olin siihen mennessä törmännyt. Nyt, 46 vuotta myöhemmin, se on minusta sitä yhä. Lukijan käsissä kulunut kirja on tekijälleen kaunistus ja kunniaksi. Niin tämäkin.

Kirjan voi tehdä hyväksi moni seikka: tyyli, tarina tai ajatukset, jopa ulkoasu joissain tapauksissa, joissa kirjan esineellinen luonne korostuu. Mestari Ma:n vuoden 1962 painoksessa oli kaikki nämä elementit, eikä sitä voi sanoa monesta kirjasta. Minä löysin kirjan jostain divarista ensimmäisenä Helsingin opiskeluvuotenani 1976, jolloin notkuin antikvariaateissa enemmän aikaa kuin luennoilla. Ja vielä yksi asia on mainittava: Eeva-Liisa Mannerin käännös on kaunis ja puhdas. Yleensä pyrin lukemaan kirjat alkukielellä, jos mahdollista, mutta tässä tapauksessa Manner astuu Kyrklundin kanssa niin samaan tahtiin, että suomenkielinenkin versio saa minun silmissäni armon.

Kirja kertoo kiinalaisen oppineen virkamiehen ja filosofin Ma-Fu-tsen elämän dramaattisesta loppuajasta kolmen eri ihmisen silmin. Kirjan runkona ovat mestarin lyhyet kirjoitukset ja häneltä muistiinmerkityt ajatukset, joita kommentoivat myöhempi oppinut Li ja jalkavaimo Yao Siao-yü. Lin kertomus on akateemisesti kommentoiva ja tarttuu usein epäolennaisiin yksityiskohtiin, Yao taas kuvaa lihaa ja verta olevan ihmisen: “Mestari oli usein likainen; niin, kun hän oli huonolla tuulella, hän ei peseytynyt lainkaan. Silloin hänen täinsä vaelsivat yöllä minun luokseni ja herättivät minut. Saatoin silloin maata valveilla koko yön ja ajatella mestariani.”

Mestari etsii kysymystä, johon ihmiselämä on vastaus, ja Li saivartelee todistellen oppineisuuttaan, mutta Yao elää sitä, ihmiselämää, usein epäkäytännöllisen mestarinsa rinnalla. Näiden kolmen eri ihmisen, ja heidän puheidensa väliin upotettujen pienten tarinoiden kudos luo tummasävyisen filosofisen musiikin, joka muistuttaa kiteytyneisyydessään enemmän runoa kuin romaania. Mestari ei lopultakaan löydä kysymystä, johon ihmiselämä on vastaus, mutta katkelmallinenkin kertomus hänen etsinnästään on ajatuksista niin rikas ja teemoiltaan kestävä, että minä huomaan ottavani tämän kirjan käteeni yhä uudestaan ja aina se synnyttää minussa jotain uutta.

Jos filosofisempi teksti kiinnostaa, etkä ole koskaan törmännyt tähän helmeen, ehkä haluat etsiä sen käsiisi vaikka kirjastosta. Kyrklund yleensäkin on lukemisen arvoinen, niitä kirjailijoita, joiden maine saattaa vähitellen haipua uusien kirjojen tulvassa, mutta tekstin arvo, vaikka maailmalta salaa, senkun nousee verrattuna suurimpaan osaan siitä, joka tänäänkin täyttää kauppojen hyllyt.

Miten seuraan helpoimmin tätä blogia ?

Helpoin tapa seurata tämän blogin päivityksiä on kenties käydä painamassa seuraa-nappia blogin fb-sivulla, jolloin saat tiedon päivityksistä omaan fb-syötteeseesi: klikkaa tätä: FB Hypnozoneblogi!

Jos haluat saada tämän saitin postauksista RSS-syötteen, kätevintä voi olla käyttää jotain RSS-lukijaohjelmaa. Hyvä ilmainen on esimerkiksi Feedreader . Sen saa osoitteesta https://feedreader.com/

Saadaksesi tästä blogista 15 uusinta postausta aiheesta riippumatta, kopioi RSS-lukijaasi URL

https://hypnozone.org/feed/

Jos haluat tilata vain osan postauksista, kopioi RSS-lukijaasi joku tai jotkut seuraavista URL-osoitteista:

hypnozone-blogi (Erkki Kauhanen) https://hypnozone.org/category/hypnozone/feed/

vierailijoiden blogiesittelyt https://hypnozone.org/category/guestblogs/feed/

kirjailija kertoo omastaan https://hypnozone.org/category/omat/feed/

One thought on “Willy Kyrklund Mestari Ma (1953)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *