Blogivierailijana Niina Tolonen: Yöpöydän kirjat

blogivierailijana niina tolonen – Hei! Olen Niina Tolonen, 36-vuotias kirjojen suurkuluttaja ja nörttityttö Oulusta, syntyjäni olen kuitenkin savolainen. Yöpöydän kirjat -blogi (click this!) näki päivänvalon toukokuussa 2011 ja kirjoitin sinne aluksi nimimerkin takaa. Hyvin pian aloitettuani kirjablogistaniassa astuttiin isolla joukolla esille omalla nimellä ja silloin päätin itsekin riisua anonymiteetin kaavun.

Blogin nimen keksin huomattuani, kuinka yöpöydälläni oli aina kulloinkin kesken oleva kirja ja hauskasti blogini löytyy Wikipedian yöpöytä-artikkelista vittauksena tuohon ilmiöön. Aluksi blogini koko nimenä oli Yöpöydän kirjat – Kirjakissan luetut, loppuosa on vuosien saatossa pudonnut pois. Blogini osoitteessa on tosin edelleen jäänne noista ajoista ja kissa-teema on edelleen läsnä, sillä annan teoksille arvosanan kissamittarilla perinteisten tähtien sijaan.

Olin aiemmin postannut vuoden ajan käsityöteemaisessa blogissa, mutta ajatus kirjablogin aloittamisesta houkutteli – lopullisen sysäyksen sain puolisoni rohkaistua kokeilemaan. Seurasin monia tuolloin aktiivisia kirjabloggaajia, joista osa jatkaa edelleen positiivisen kirjapöhinän levittämistä. Kenttä on tosin ehtinyt muuttua paljon tässä ajassa, eniten varmaan kirjagramin, kirjatuben ja viimeisimpänä kirjatokin tultua mukaan kuvioihin. Etenkin keskustelu on siirtynyt muille alustoille.

Aloittaessani blogin opiskelin arkeologiaa ja kirjallisuutta yliopistolla ja olin vasta vähän aiemmin palannut lukijaksi. Fuksivuoteni meni tiukasti vain kurssikirjoja lukien, mutta en voinut pysytellä sen pidempään poissa kirjastosta. Ei liene liioiteltua sanoa, että aloin tuntea suoranaisia vieroitusoireita kirjallisuudesta, joka ei ole vain tieteellistä jargonia. Omistan myös hyvin kattavan kirjakokoelman, mutta muuttaessani Ouluun opiskelemaan, jätin suurimman osan kirjoista äidin luokse, missä itseasiassa yhä pieni osa odottelee noutamistaan.

Blogini perusperiaatteena on alusta asti ollut, että haluan jakaa paitsi lukukokemukseni, myös vinkata kirjaa niin tietynikäisille lapsille ja nuorille kuin heidän vanhemmilleen ja opettajilleen tai varoittaa, ettei kyseistä kirjaa ehkä sittenkään kannata lukea. Luen pääasiassa suomeksi kirjoitettuja ja käännettyjä teoksia, vaikka englantikin sujuu. Luin itse asiassa ensimmäisen englanninkielisen romaanin kannesta kanteen vasta vuonna 2014, sanakirja kädessäni! Ilman blogia en välttämättä olisi saanut varmuutta lukea toisella kielellä.

Luen kirjoja hyvin laidasta laitaan, mutta eniten dystopiaa sekä scifiä laajemminkin, fantasiaa ja sarjakuvia, sateenkaarevia ja POC-kirjailijoiden teoksia, young adult- ja lastenkirjallisuutta, toisen maailmansodan aikaan ja 1800-luvulle sijoittuvia teoksia, uutuuksia ja klassikoita. Monissa suosikkiteoksistani löytyy yleensä kaksi tai useampi kohta tältä listalta. Parhaimmat lukukokemukset tarjoavat ajattelemisen aiheita, kuten puhetta tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista, tarjoavat täyteläisiä maailmoja, joita lähteä tutkimaan, sekä uskottavia ja samaistuttavia hahmoja.

Suurimman osan lukemastani lainaan kirjastosta, mutta pyydän myös paljon arvostelukappaleina. Luen ja arvostelen kuitenkin vain niitä kirjoja, joista olen aidosti kiinnostunut ja kerron rehellisen mielipiteeni riippumatta, kuinka kirja on käteeni päätynyt. Oman blogin lisäksi olen arvostellut kirjoja Nörttityttöjen blogiin, Risingshadow -sivustolle ja Tähtivaeltaja-lehteen.

Kuulun myös Tähtifantasia raatiin, jossa valitsemme vuoden parhaan Suomessa ilmestyneen fantasiakirjan. Lisäksi olen ollut usean vuoden ajan Blogistanian kirjallisuuspalkintojen toimihenkilönä Kuopuksen eli lasten- ja nuortenkirjallisuuden osalta. Muita kategorioita ovat kotimaiset-, käännös- ja tietokirjat. Palkinnon vuoden parhaille teoksille myöntävät somessa kirjoista puhuvat.

Bloggaamisen – ja kirjasomen laajemminkin – ansiosta olen lukenut paljon sellaisiakin kirjoja, jotka muuten olisin ohittanut tai joista en olisi kuullut lainkaan. Jännittävimpiä syitä kirjan lukemiseen on kuitenkin ollut joitakin vuosia sitten tapahtunut outo klikkausvyöry teoksesta, jota en ollut lukenut tai edes koskaan maininnut blogissani. Olikin siis pakko etsiä käsiini Philip K. Dickin Oraakkelin kirja, koska halusin tarjota tietoa sitä etsiville.

                      Julkaisen blogissani melko tasaiseen tahtiin, viime aikoina etenkin lastenkirjalauantai-juttusarjassa. Pitkiä taukoja en ole blogimaailmasta pitänyt, mutta 2021 syksyllä tietokoneeni hajottua julkaisutahti hidastui huomattavasti, sillä ChromeBookilla kirjoittaminen on, noh, parhaassakin tapauksessa haasteellista. Viime jouluna puoliso yllätti hankkimalla minulle upean peliläppärin ja voinkin nykyään kirjoittaa ja pelata Minecraftia tai Falloutia missä vain. En siis, toisin kuin voisi kuvitella, kuluta kaikkea vapaa-aikaani lukemalla, kirjoittamalla lukemastani blogiin ja kirjagramiin, vetämällä lukupiiriä tai kirjojen kuvausreissuilla!

                      Bloggaamisessa ihaninta on ollut verkostoituminen, kun löytää samanhenkisiä lukijoita, joilta voi saada vinkkejä, pääsee keskustelemaan kirjallisuudesta ja käymään tapahtumissa sekä vetämään erilaisia haasteita, kuten lukumaratoneja, jolloin useampi lukuintoilija pyhittää viikonlopustaan 24 tuntia lukemiselle. Vedän itse vuosittain uusiutuvina Minna Canth, Pride- ja Halloween -lukuhaasteet sekä yksittäisiä haasteita, kuten keväällä Instagramissa kahden muun käyttäjän kanssa YA-spefibingon.

Lempikirjojani:

 • Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk & Nicola Yoon: Blackout
 • Kerstin Gier: Rubiinipuna
 • Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
 • TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
 • Oskar Källner & Karl Johnsson: Imperiumin perilliset 3 – Hautaplaneetta
 • Beth O’Leary: Kimppakämppä
 • Kim Liggett: Armonvuosi
 • Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
 • Annukka Salama: Ripley – Nopea yhteys
 • Ruta Sepetys: Harmaata valoa
 • Aiden Thomas: Hautausmaan pojat
 • Jessica Townsend: Nevermoor-sarja

Miten seuraan helpoimmin Hypnozoneblogia ?

Helpoin tapa seurata tämän blogin päivityksiä on kenties käydä painamassa seuraa-nappia blogin fb-sivulla, jolloin saat tiedon päivityksistä omaan fb-syötteeseesi: klikkaa tätä: FB Hypnozoneblogi!

Jos haluat saada tämän saitin postauksista RSS-syötteen, kätevintä voi olla käyttää jotain RSS-lukijaohjelmaa. Hyvä ilmainen on esimerkiksi Feedreader . Sen saa osoitteesta https://feedreader.com/

Saadaksesi tästä blogista 15 uusinta postausta aiheesta riippumatta, kopioi RSS-lukijaasi URL

https://hypnozone.org/feed/

Jos haluat tilata vain osan postauksista, kopioi RSS-lukijaasi joku tai jotkut seuraavista URL-osoitteista:

hypnozone-blogi (Erkki Kauhanen) https://hypnozone.org/category/hypnozone/feed/

vierailijoiden blogiesittelyt https://hypnozone.org/category/guestblogs/feed/

kirjailija kertoo omastaan https://hypnozone.org/category/omat/feed/

(blogivierailijana niina tolonen kirjablogit hypnozoneblogi )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *