Haluatko kirjoittaa tähän blogiin?

Tässä blogissa tulen itse kirjoittamaan ennen kaikkea vanhoista kirjoista, ei välttämättä ikivanhoista, mutta kuitenkin sellaisista, joista ei enää kerrota mediassa. Pyydän myös teitä, blogin lukijoita, kertomaan omista löydöistänne, vanhoista upeista kirjoista hyllyssänne tai jonkun toisen hyllyssä tai missä vain olette niihin törmänneet. Kirjojen löytämisen tarinat ovat myös monesti mielenkiintoisia. Kirja on tarina, ja tarinat joita tapahtuu kirjan ympärillä, ovat myös osa kirjaa, sen metaulottuvuutta, vaikutusta, karmaa. Ainakin jossain mielessä Platon oli oikeassa ja Aristoteles väärässä.

Kirjaan liittyy lukijan kokemuksen lisäksi kirjailijan oma kokemus kirjastaan, se osa sen tarinaa, joka ei ole dokumentoituna kansien välissä. Siksi pyydän kirjojen kirjoittajia itse kertomaan kirjoistaan. Kirjoittakaa mieluusti niistä ja niiden taustoista ja prosessista oma kertomuksenne ja postatkaa tähän blogiin. Se voi monesti antaa lukijalle enemmän kuin ammattikriitikon analyysi. Kuka tutustuu kanssaihmiseenkään kriitikon esittelyn kautta?

Mielenkiintoisia ovat monesti myös omakustanteet. Kustannusmaailma on kulttuurinen toimija hyvässä ja pahassa. Hyvässä sikäli, että se on suodatin, joka takaa laadulle jonkinlaisen perustason. Pahassa muun muassa sikäli, että se ruokkii monoliittista kuvaa siitä, mikä on laadukasta. Se tulkitsee lukijoiden makua myyntiluvuista samalla kun se itse muotoilee makua kätilöimänsä tarjonnan kautta. Ja sen maku on usein pikkuporvarillinen, silloinkin, ja ehkä varsinkin silloin, kun kustannusväki näkee itsensä yhteiskunnan avantgardena. Avantgarde ei ole julkkarikekkereitä ja punaviiniä terassilla ja sivistyneitä keskusteluja samanmielisten seurassa. Se on jotain ihan muuta. Omakustanteet tarjovat yhden vaihtoehdon. Se, tuleeko jostain kirjasta bestselleri vai ei, on kiinni monesta seikasta, joista vähäisin ei ole sattuma. Eivät myyntiluvut kerro laadusta vaan suosiosta. Omakustanteestakin voi tähän blogiin kirjoittaa.

Ehkä maailman parasta kirjaa ei koskaan edes tarjottu kustantajalle eikä näytetty kenellekään. Ehkä se maatuu hiljaa jonkun romahtaneen mökin raunioissa, joissa myyrä repii sen viimeisiä homeisia lehtiä pesän pehmikkeeksi. Mutta kirjoittaja on kuitenkin käynyt läpi sen kirjoittamisen kokemuksen. Ehkä projektin fundamentaalinen kosminen tarkoitus ei koskaan ollutkaan muuta.

Jos haluat postata tähän blogiin joko jostain (ei itse kirjoittamastasi) vanhasta kirjasta tai sitten omastasi joka on vasta ilmestynyt tai juuri tulossa, lähetä minulle juttusi sähköpostitse osoitteeseen

erkki.kauhanen at gmx.com

Laita mukaan myös foto aiheena olevasta kirjasta, lähinnä sen kannesta. Foto itsestäsikin saattaa mahtua mukaan. Julkaisen jutut pikimmiten.

Kirjallisuuden aktiiviharrastajien blogit ovat minusta mukavaa luettavaa ja kulttuurisesti arvokkaita, ja siksi kutsun myös bloggarikollegoita esittelemään omaansa Hypnozone -blogin bloggarivieraina.

En editoi postejanne enkä sensuroi mielipiteitä, mutta spämmääjien vuoksi, joita aina ilmestyy saitteihin, joihin lukija voi postata suoraan, postaukset kulkevat läpi “hyväksynnän”. Lähinnä siirrän tekstin alustalle ja merkitsen myöhemmän löytyvyyden helpottamiseksi, mihin hakukategorioihin kukin teksti lukeutuu.

Hypnozone -blogi, eli minun omat kirjoitukseni, näkyvät tikkerinauhassa, joka pyörii sivun ylälaidassa. Kaikki vierailijakirjoitukset näkyvät aikansa tämän blogisaitin etusivulla, ja myöhemmin ne löytää mm. sivupanelista kategorioittain.

(Photo by Matthew LeJune on Unsplash)